Blog 135★ – jaarlijkse controle MDL-arts

Hi friends! Sinds de diagnose coeliakie kom ik jaarlijks op controle bij de Maag- Darm en Leverarts (MDL-arts). Ik ben tot nu toe al 4 keer op controle geweest, de tijd vliegt! Waarom is deze jaarlijkse controle nou zo belangrijk?

Ik hoor soms van lotgenoten dat zij niet meer jaarlijks een bezoekje brengen aan de MDL-arts. De uitslagen zijn elke keer goed geven zij dan als reden. Toch ben ik van mening dat dit wel belangrijk is om te blijven doen. Het gesprek duurt misschien 5 minuten en daarvoor hoef je maar 1 keer bloed af te laten nemen. Zoveel tijd neemt dat niet in beslag toch?

Kinderen

Voor kleinere kinderen is deze controle nog belangrijker dan voor volwassenen. Hier wordt in kaart gebracht hoe het verloop is van de groei van het kind, zowel in lengte als gewicht. Een glutenvrij dieet kan namelijk als gevolg hebben dat je belangrijke voedingsstoffen mist en dat kan invloed hebben op je algemene gezondheid.

Bloedonderzoek

Ongeveer 1,5 tot 1 week voordat je een afspraak hebt bij de MDL-arts wordt er bloed afgenomen.

De volgende waardes worden dan onderzocht:

  • Hemoglobine (Hb) gehalte;
  • Het ijzer- en kalkgehalte;
  • Foliumzuur;
  • Aanwezigheid van tTGA-antistoffen;
  • Vitamine B12.

De uitslag

Tot vorig jaar was mijn Vitamine B12 een aandachtspunt. Deze waarde bleef laag en bleek niet vanzelf te verbeteren. Hiervoor heb ik Vitamine B12 injecties gekregen, waar ik helaas niet goed op reageerde. Toen ben ik Vitamine B12 tabletten gaan innemen. Het leek te verbeteren maar erg langzaam. Dit te kort komt vaak voor bij mensen met coeliakie. Wanneer de darmen ziek en aangetast zijn van gluten, kan er weinig tot geen Vitamine B12 worden opgenomen. Je bent bijvoorbeeld sneller moe, kan depressieve gedachten krijgen en kan je moeilijker concentreren.

Dit keer was mijn Vitamine B12 keurig tussen de grenzen. Yeah! Eigenlijk waren alle waarden tussen de grenzen, maar het was net allemaal op het randje. Dit is geen punt om je zorgen over te maken, maar het viel mijn MDL-arts wel op. Ik voel me goed, dus ik blijf gewoon doorgaan op de manier hoe ik dat nu doe!

Reinier de Graaf

Ik ben vanaf het moment dat voor mij de glutenvrije wereld is ontstaan bij het Reinier de Graaf onder behandeling. Ik vind het een fijn ziekenhuis! Tip: Wist je dat je tegenwoordig zelf online al de uitslagen kan bekijken en ook de recepten en formulieren die de MDL-arts voor jou opstelt kan downloaden?

img_0429

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s