Mijn allergieën

 

Untitled design(1).jpg

Eczeem

Net zoals mijn moeder heb ik vanaf dat ik een baby ben, last van eczeem. Ik heb daarom altijd last gehad van jeuk, lelijke plekken op mijn lichaam en heb me vaak moeten insmeren met verschillende hormoonzalfjes van de dokter. Tot heden ben ik er nog steeds niet overheen gegroeid (wat niet meer zal gebeuren denk ik) en is mijn eczeem eigenlijk naarmate ik ouder werd heftiger geworden.

In de zomer van 2015 begon het eczeem zich uit te breiden naar mijn handen en voeten waardoor ik moeite kreeg met bewegen. Ik ben uiteindelijk naar de huisarts gegaan die me met spoed heeft doorverwezen naar een dermatoloog.

image1
Plakproef bij de dermatoloog

Gelukkig kon ik na een paar dagen al terecht (wat meestal maanden duurt) en konden we hopelijk starten met een behandeling. Mijn dermatoloog dacht meteen aan een contactallergie. Om de contactallergie vast te stellen hebben we een plakproef gedaan, wat wel vijf dagen duurde. Diverse cosmetica waarmee ik veel in aanraking kom, zoals shampoo, dagcrème, foundation, bodylotion en nagellak hebben wij op mijn rug getest (zie foto).

Cosmetica

Een aantal dagen na de plakproef was de uitslag bekend en mijn dermatoloog was geshockeerd. Ik was voor al mijn producten allergisch! Mijn moeder en ik zeiden allebei hetzelfde: ”Voor alles? Dat is onmogelijk.”  Toch wel! Ik zal jullie uitleggen hoe: om crèmes, zalfjes of zelfs shampoo te maken zijn er 3 basis ingrediënten die gebruikt worden, wordt ingrediënt 1 niet gebruikt dan worden ingrediënten 2 en/of 3 wel toegevoegd. Eigenlijk net als een appeltaart altijd appels, bloem en eieren bevat. Ik ben dus allergisch voor alle 3 de basis ingrediënten en ben om die reden allergisch voor denk ik 98% van het bestaande cosmetica assortiment (heb nog niet alles afgelopen, haha). Verder ben ik ook allergisch voor parfum (ook uitwendig gebruik), parabenen en conserveermiddelen dat cosmetica voornamelijk bevat. Ik heb ontdekt dat De Tuinen een dagcrème en douchegel in het assortiment heeft waar ik niet allergisch voor ben, yeah! In ieder geval een meevaller.

Hooikoorts & dieren

Alleen bij eczeem eindigt mijn allergieën reeks niet. Vanaf ongeveer mijn 12e heeft het hooikoorts virus me besmet en ben ik allergisch voor de huidschilfers van dieren. Ik ben achter mijn allergie gekomen, door ons lieve en kleine hondje Max. Max was een labradoodle, deze hondensoort staat ook wel bekend als ‘anti-allergie hond’. Helaas hebben we hem na pas twee weken te hebben gehad teruggebracht naar de fokker wegens de allergie van mij en mijn moeder. Door mijn allergie was het voor mij moeilijk om als kind bij vriendjes en vriendinnetjes thuis te komen. De meeste gezinnen hadden vaak een huisdier, waar ik erg ziek van werd. Ik was toen liever thuis om huisdieren te vermijden, dit doe ik eigenlijk nog steeds.

IMG_1629

 

 

 

 

 

 

Coeliakie

Sinds februari 2016 ben ik erachter gekomen dat ik de auto-immuunziekte coeliakie heb. Een enorme shock, omdat ik vanaf nu levenslang een strikt glutenvrij dieet moet volgen. Op nóg meer etiketten letten? Dit was voor mij de druppel! Door middel van blogs neem ik jullie mee in mijn nieuwe manier van leven.