Blog 121★ – wat is jeuk?

Hi friends! Leuk je weer hier te zien! Vandaag een gloednieuwe blog waarin ik uitleg geef over jeuk. Veel leesplezier!

Allereerst wil ik vertellen dat mijn eczeem goed onder controle is, mede door lichttherapie en de zon. Daar ben ik héél blij mee! Ik smeer nog wel wekelijks via mijn smeerschema, maar tot nu toe gaat het de goede kant op. Ik heb nog wel jeuk, maar de jeuk is goed te verdragen. Als je zo’n extreme jeuk hebt gehad als ik, is een beetje jeuk goed te doen. De grenzen worden verlegd! Maar wat is eigenlijk jeuk?

Het lastige is dat de wetenschap het ook niet precies weet. Jeuk is de meest voorkomende gezondheidsklacht ter wereld! Jeuk is vanuit de natuur gezien nuttig, want je lichaam waarschuwt als er iets op je huid zit wat er niet thuishoort. Er zitten jeukzenuwen tussen je opperhuid en je lederhuid. Deze zenuwen lopen over je hele lichaam. Op de een op andere manier worden deze zenuwen geprikkeld en geven een signaal af aan je hersenen. Dat kan 3 dingen betekenen…. jeuk, jeuk of jeuk en dat is niet leuk!

Sommige plekken op je lichaam hebben meer jeukzenuwen dan andere. De voeten en oksels hebben veel jeukzenuwen en bijvoorbeeld je billen minder. Iedereen heeft weleens last van jeuk. Dat kan komen door kietelen, het dragen van een wollen trui of op door een muggenbeet of een insectenbeet.

NL9602_6

Als je last van eczeem hebt is de huid van nature droger. In de opperhuid zijn de huidcellen minder goed aaneengesloten waardoor stoffen en bacteriën makkelijker de huid binnen kunnen dringen. Het afweersysteem van mensen met eczeem werkt ook anders. Cellen reageren heftiger op stoffen die binnendringen en dan ontstaat er jeuk op een ander level. Zelfs ’s nachts jeukte ik door, om de schade te beperken draag ik hiervoor katoenen handschoenen en lange mouwen. Maar gelukkig heb ik dat nu niet nodig en gaat het goed met mij. Nu de omslag van het weer afwachten en kijken hoe mijn huid dan reageert. Dat blijft een spannend moment!

Als laatste nog even een voedingstip: welke salade het beste helpt tegen jeuk? Een krabsalade!! (Altijd blijven lachen, heel belangrijk)

7346867_stock-vector-funny-cartoon-crab

img_0429

Een gedachte over “Blog 121★ – wat is jeuk?

  1. Pingback: Blog 156★ – klotsende oksels – LikeLouise

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s