Blog 112★ – mijn lichttherapie ervaring

Hey! Vandaag behandel ik een veel aangevraagd onderwerp, namelijk mijn lichttherapie ervaring. Woensdag 7 februari 2018 ben ik gestart met lichttherapie voor 3 dagen per week in het HagaZiekenhuis op de Sportlaan. Ben je benieuwd hoe mij dit afgaat? Lees dan snel verder!

Het vermijden van mijn allergieën, consequent smeren van vaseline en Dermovate klasse 4 en niet krabben werken onvoldoende voor mijn eczeem. Vandaar dat mijn dermatoloog heeft voorgesteld om het traject van lichttherapie te starten. Zonlicht kan een positieve invloed hebben op eczeem (ook psoriasis) omdat het ultraviolette deel waaruit zonlicht bestaat, de afweer van de huid onderdrukt. Lichttherapie hanteert dezelfde ultraviolette straling waaruit zonlicht bestaat (UVB-straling), maar dan meer gecontroleerd.

Ik sta volledig naakt in de staande zonnebank, zoals ik het noem. Sommige houden ondergoed aan, maar waar kleding zit komt de straling niet doorheen. Daarnaast heb ik een zonnebankbrilletje op om mijn ogen te beschermen, heel fashionable als je me ziet (NOT).

lichttherapie.jpg
Bron (Huidziekten.nl, 2017)

Ik ben gestart met maar 5 seconden, omdat ik een vrij lichte huid heb van mezelf (huidtype 2). Dan voel je vrijwel niks, maar het is namelijk niet de bedoeling dat je levend verbrand. Een beetje roodheid van de huid, ook wel erytheem genoemd, is niet erg. Iedere keer wanneer ik kom wordt er aan mij gevraagd of het de vorige keer goed is gegaan, zo ja hogen ze de seconden op. Nu 10 weken verder, zit ik al op 2 minuten en 30 seconden! Wanneer ik er nu in sta voel ik warmte, meer niet.

image1.jpeg
Deze foto is bijvoorbeeld van de afgelopen keer de dag erna, je ziet de lijn van het zonnebankbrilletje gewoon zitten!

Vanaf week 5 á 6 gaat lichttherapie pas helpen, omdat daarvoor de tijd dat je in de cabine staat gewoon te kort is. Nu in week 10 heb ik het gevoel dat lichttherapie zeker voor mij werkt, maar dat het eczeem er niet van geneest. Het onderdrukt de explosie en ik denk dat als ik geen lichttherapie had gehad, het uit de hand was gelopen. Ik weet natuurlijk niet hoe het zou zijn geweest als ik lichttherapie niet was gestart, maar ik ben blij dat ik toch het langdurige traject ben aangegaan. Ik begin nu trouwens ook bruin te worden van de sessies, een gratis en verplicht zonnebankie! Pluspunt!

Een kuur duurt meestal 16 weken, dus ik heb nog even te gaan. Naast lichttherapie blijf ik trouwens gewoon door gaan met het smeren van vaseline en Dermovate klasse 4, omdat ik anders merk dat het weer opvlamt. Ik heb nog steeds momenten dat het eczeem weer heel lelijk is, schilfert en jeukt. Maar dit is dan van kortere duur, godzijdank. Mijn doel is om in de zomer gewoon een t-shirt aan te kunnen, zonder mij onzeker te voelen of mijn huid kapot te jeuken. ”Set goals and crush them!!!”

Ik hoop dat ik al jullie vragen heb beantwoord! Zo niet, stuur mij dan even een berichtje of reageer onder deze blog 🙂

img_0066

Een gedachte over “Blog 112★ – mijn lichttherapie ervaring

  1. Pingback: Blog 152★ – lichttherapie in mijn badkamer! – LikeLouise

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s