Blog 109★ – bezoek aan de eczeemverpleegkundige

Hi! Ik neem jullie weer mee in mijn eczeem avontuur. Ik heb maandag een afspraak gehad bij de eczeemverpleegkundige in het JKZ (gevestigd in het Hagaziekenhuis Leyenburg). Eigenlijk komen hier alleen kleinere kinderen voor in aanmerking, maar voor dit grote kind werd een uitzondering gemaakt!

Een eczeemverpleegkundige geeft voorlichting en adviezen over eczeem. In de eerste instantie dacht ik dat deze afspraak nutteloos zou zijn, omdat ik wel dacht te weten hoe ik moet smeren en welke stoffen en dingen ik moet vermijden. Echter was het fijn om het nog eens allemaal te horen, waardoor je weer alert word.

Bij de eczeemverpleegkundige heb ik van Binamed ook speciale kleding besteld. Een shirt met lange mouwen en handschoenen die ik ’s nachts kan dragen. Deze kleding is speciaal ontworpen voor chronische huidaandoeningen zoals eczeem, het beschermt je tegen krabben. Dit shirt kan ik bijvoorbeeld ook onder truien of andere kleding dragen, zodat mijn huid niet in aanraking komt met vreemde materialen. Vroeger kon je dit gewoon bij de apotheek bestellen, maar dat kan helaas niet meer. Toevallig heb ik vandaag het shirt al binnen gekregen, handschoenen waren niet leverbaar dus die worden later nageleverd. Het shirtje voelt erg prettig aan! Ik heb trouwens maat M van volwassen kleding.

De tips die ik heb gekregen van de eczeemverpleegkundige wil ik graag met jullie delen. Erg handig wanneer je ook last hebt van eczeem of psoriasis. Ik krijg regelmatig berichtjes van jullie dat mijn tips jullie verder helpen, vind ik fantastisch om de horen! 🙂

Help eczeem verleden tijd worden, door:

 • Douche niet te vaak en niet te warm. Het liefst niet meer dan 3 keer per week en niet warmer dan 30 graden.
 • Gebruik geen zeep tijdens het douchen.
 • Dep je droog met de handdoek, probeer niet hard te wrijven/schuren.
 • Verwarming in je slaapkamer kan eczeem doen verergeren.
 • Smeer de hormoonzalf eerst voordat je aan de slag gaat met vette vaseline crème. De hormoonzalf moet zelfs 10 minuten intrekken en dan pas kan je de vette crème aanbrengen. De vette crème brengt een barrière op je huid waardoor er geen andere stoffen door kunnen dringen, ook geen bacteriën!
 • Leg de vette vaseline creme in de koelkast voor wanneer je jeuk hebt. Koelen kan jeuk doen verlichten. Zelf vind ik pure aloë vera ook prettig aanvoelen. Gebruik dit pas wanneer je zeker weet dat je hier tegen kunt!
 • Houd je nagels zo kort mogelijk, zodat als je krabt je niet veel schade kan maken aan de huid.
 • Niet krabben!!!! Ik denk dat dit de meest belangrijke tip is. Ik heb door het krabben een infectie gekregen waarvoor ik zelfs antibiotica heb gehad. Mijn hele rechterarm was ontstoken, pijnlijk en vol met vocht. Dit wil ik hoe dan ook nooit meer!!
 • Ook al is je eczeem minder, blijf je huid goed vet houden. De bouwstenen van een eczeemhuid liggen verder uit elkaar waardoor de huid droger is dan een gezonde huid en makkelijker doordringbaar is voor schadelijke stoffen en bacteriën. Een droge huid kan eczeem doen opbloeien.
 • Draag alleen kleding van 100% katoen!
 • Vermijd zweten in de zon, onder de zonnebank, in de sportschool.

Vandaag heb ik mijn eerste lichttherapie sessie gehad, hier ga ik een aparte blog over schrijven. Stay tuned!

img_0066

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s