Blog 48★ – aromatherapie

Hi! Doordat ik een paar weken geleden mijn eigen parfum heb gemaakt, ben ik me wat meer gaan verdiepen in aromatherapie.

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde, gebaseerd op het gebruik van etherische olie van kruiden, bloemen en andere plantendelen. Aromatherapie is een samentrekking van de woorden aroma en therapie en staat voor behandeling met geuren.

Bij aromatherapie worden etherische oliën gebruikt. De etherische olie kunnen we gebruiken met verschillende doelen:

  • Door het ruiken van bepaalde geuren worden je hersenen beïnvloed en deze geuren kunnen kalmerend of oppeppend werken.
  • Aromatherapie gebruiken we ook om onze gezondheid te verbeteren; het gebruik van bepaalde etherische oliën heeft invloed op onze immuniteit, huid en circulatie.

Etherische oliën zijn pure planten producten, verkregen door stoomdistillatie of koude persing uit diverse delen van een plant: zaden, wortels, stam of stengel, takken, bladeren, bloemen en schil.

Er is over dit onderwerp zoveel te vertellen, dat ik het vandaag wil houden over aromatherapie die invloed heeft op de huid. De etherische oliën die hier onder vermeld staan hebben invloed op onze huid.

  1. Kamille Blauw olie: een verzachtende en verzorgende olie voor huiduitslag zoals eczeem, allergische reacties en huidrritaties met jeuk.
  2. Lavendel olie: heeft een sterk kalmerende en verzachtende uitwerking op de huid en wordt veel gebruikt bij huidaandoeningen van uiteenlopende aard en oorsprong.
  3. Tea Tree olie: helpt bij allergieën en huidirritaties en heeft een kalmerende, ontsmettende werking.
  4. Pepermunt olie: verkoelt, ontspant en reinigt de huid.
  5. Wierook olie: verzorgt en beschermt de huid bij huidirritaties en helpt bovendien bij de aanmaak van nieuwe huidcellen.

lavendel_Fotor.jpg

Sommige mensen zijn gevoelig voor een bepaalde etherische olie en dan kan een olie of combinatie van olie een allergische reactie oproepen, zoals jeuk of bultjes. Je kan dit testen door een druppel van de olie op de binnenkant van je elleboog aan te brengen. Indien binnen enkele uren geen allergische optreedt, kan je ervan uit gaan dat de olie veilig is om te gebruiken!

Je kan de etherische olie gebruiken in een verdamper en je kunt hem ook vermengen met een basisolie en dan aanbrengen op de huid (wel eerst testen in je elleboog of gebruiken in bad). Bijvoorbeeld 5 druppels vermengen met badolie.

Je moet eerst wel even goed lezen hoe de etherische olie te gebruiken is voordat je de olie gaat gebruiken. Het blijft natuurlijke geneeskunde en het vervangt niet de reguliere medicijnen!

♥ Liefs, Louise

P.S. Over het maken van mijn eigen parfum, staat ook een vlog online op mijn Youtube kanaal! Klik hier voor de link naar de video.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s