Blog 35★ – het kan altijd erger

pindakaas.jpg

”Kus van vriend wordt vrouw fataal.” Dat is de titel van een artikel wat gaat over de ernst van allergieën. Vreselijk! Toen ik dit las kreeg ik gewoon kippenvel over heel mijn lichaam.

Misschien hebben de meeste van jullie het artikel wel gelezen (gepubliceerd op 10 juni 2016). De vrouw, Myriams, had zo’n heftige allergie voor noten/pinda’s dat haar vriend na het eten van een broodje pindakaas, nadat hij zijn tanden heeft gepoetst, haar een kus heeft gegeven wat haar uiteindelijk fataal is geworden.

Wat betekent een allergie voor noten/pinda’s?

Bij een voedselallergie reageert het afweersysteem abnormaal na het eten van een bepaald voedingsmiddel. Bij een pinda- en/of notenallergie treedt zo’n reactie op na het eten van het voedingsmiddel dat (sporen van) eiwitten van pinda’s en/of noten bevat.

Kenmerkend voor en allergische reactie kunnen zijn:

  • rood gezicht
  • warm gevoel
  • jeuk rond of in de mond
  • jeuk aan handpalmen of voetzolen
  • tranende ogen, niezen en/of loopneus
  • zwelling van tong, lippen en oogleden
  • moeilijkheden met slikken en praten door zwelling van de tong en de keel
  • misselijkheid, braken, buikpijn en diarree
  • kortademigheid met piepen, een astma-aanval
  • duizeligheid, neiging tot flauwvallen en uiteindelijk bewusteloosheid

Meestal treden er combinaties van deze verschijnselen op!

Hoe ontstaat een allergie voor pinda’s en/of noten?

De allergische reactie ontstaat na contact met pinda’s of noten. Dit kan zijn na het eten of soms al door huidcontact ermee. Een spoortje pindakaas op de huid bijvoorbeeld kan in extreme gevallen zelfs al ernstige reacties veroorzaken. Dit was zeker het geval bij Myriams.

De allergische reactie bij Myriams is dan wel een extreem geval, maar Dr. Christine McCusker (hoofd van de afdeling allergieën en immunologie in het kinderziekenhuis in Montreal) zegt dat het belangrijk is dat mensen met allergieën daarover moeten praten met hun omgeving. Nou bij deze, mijn blog is toch echt ergens goed voor!

noten_Fotor.jpg

Ik vind het vreselijk wat er is gebeurd (het voorval heeft zich eigenijk al in 2012 voorgedaan, maar de moeder van Myriams kwam nu pas met het verhaal naar buiten) want ik kan me enigszins indenken wat Myriams heeft doorgemaakt. Een allergie kan heel je leven beïnvloeden. Daarentegen is het ook weer goed dat er aangekaart wordt hoe heftig allergie reacties kunnen uitpakken. Ik heb gehoord via via, dat er ook mensen zijn (toevallig ook met een noten/pinda allergie) die door het ruiken van de geur al een allergie reactie kunnen ontwikkelen.

Ik heb zelf dan vaak last van huidreacties, zoals eczeem. Maar gelukkig geen levensbedreigende situaties. Ik heb weleens meegemaakt dat ik het erg benauwd had en even de puffer (Ventolin) van me moeder moest lenen. En ik kan je vertellen, dan voel je je echt ellendig! Kan je na gaan als je het 10 keer zo erg hebt! Ik wilde dit artikel even met jullie delen, zoals je ziet kan het namelijk altijd erger.

♥ Liefs, Louise

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s