Blog 161★ – huid in de klas!

Hi friends! Alweer een tijdje geleden was ik aanwezig op de Wereld Eczeem Dag. Alles staat op de Wereld Eczeem Dag in het teken van eczeem, waarbij je interessante workshops kan volgen, lotgenoten kan ontmoeten en kan luisteren naar verschillende sprekers (leuk weetje, ik was zelf ook spreker!). Op deze dag heb ik twee hele leuke dames leren kennen die naar mijn mening een geweldig initiatief zijn begonnen: Huid in de klas!

Mijn portret van de campagne ‘Mijn Hudige Staat’ werd eindelijk getoond op de Wereld Eczeem Dag!

Nog steeds dik!

Ja, ik ben nog steeds zwanger. Vandaag 39 weken en 1 dag. De uitgerekende datum komt erg dichtbij en ik hoop dat ze zich ieder moment meld, papa en mama zijn er klaar voor! 🙂 Je kan je voorstellen dat wij dus helemaal in de baby/kinder modus zitten en misschien spreekt Huid in de klas (lees: HIDK) mij daarom zo erg aan.

Het lespakket

HIDK is een lespakket voor leerlingen van groep 5 t/m 8 die hiermee leren na te denken over hun lichaam, specifiek de huid. Welke huidaandoeningen kan je krijgen? Wat is een chronische huidaandoening? Zo leren de kinderen op jonge leeftijd dat huidaandoeningen niet raar zijn en bij het leven horen.

De leerlingen vullen een eigen huid paspoort in, krijgen leuke opdrachten, bekijken video’s en lezen teksten die informatief zijn. Ze leren zo het verschil in huidskleur, zonverbranding, eczeem natuurlijk, maar ook vitiligo, psoriasis en alopecia komen hierbij aan te pas.

Waarom?

Er zijn meerdere redenen waarom ik vind dat HIDK een standaard onderdeel moet zijn van het basisonderwijs.

Voorbeeld opdracht van het lesmateriaal

1) Onze huid is het grootste orgaan. Je moet voorzichtig met de huid omgaan, want je moet hier je hele leven mee doen! Het is daarnaast jouw visitekaartje voor de buitenwereld, dat verdiend wel wat aandacht toch? Hoe jonger je hiermee start, hoe meer bewustwording je creëert en uiteindelijk weet je niet beter.

2) Voorkomt pesten. Ik ben er heilig van overtuigd dat HIDK kan bijdragen aan het voorkomen van pesterijen. Ik heb als kind ook opmerkingen gehad over mijn eczeem, gelukkig niet dagelijks of in die mate heftig dat ik slechte herinneringen heb aan mijn schooltijd, maar dat neemt niet weg dat het niet is gebeurd. HIDK leert deze leerlingen dat huidaandoeningen heel normaal zijn en vaak voorkomen.

Voorbeeld van een opdracht van het lesmateriaal

3) Het is leuk! Het leermateriaal bevat hele leuke opdrachten. Je moet bijvoorbeeld een puzzel invullen, teksten koppelen aan plaatjes, video’s bekijken. Dat is veel leuker dan rekenen of begrijpend lezen toch?

Samen met Karin Veldman en Jolien van der Geugten, bedenkers van HIDK!

Meer te weten komen over HIDK?

De leskoffer Huid in de klas met lesmateriaal en leuke extra’s kan worden aangevraagd bij Huid Nederland (taairaterces@huidnederland.com. Het lesmateriaal is ook gratis te downloaden van de website.

Klik hier om de website te bezoeken.


Tot de volgende blogpost!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s