Blog 144★ – failing to plan is planning to fail

Hi friends! Er ging even iets niet goed net met het posten van deze blog, vandaar even opnieuw! Allereerst hoop ik dat alles goed met jullie gaat, dat dit vervelende virus geen gezondheidsproblemen heeft veroorzaakt. En niet alleen voor jouzelf, maar ook niet voor jouw naasten. Met mij gaat alles goed, naast de verschrikkelijke hooikoorts klachten dan. Ik heb me nog nooit zo opgelaten gevoelt wanneer ik nu moet niezen, maar dat even terzijde. Het coronavirus en alles wat dat met zich mee brengt is voor iedereen in Nederland nieuw, waardoor chaos ontstaat. Wat ik tegen mezelf zeg in tijden van chaos? “Maak je geen zorgen, maar plannen.”

Vooruit plannen

Mijn werk heeft 7 weken stilgestaan. De huidtherapeut is een contactberoep waardoor het zeker voor de eerste golf van Corona niet verstandig was om te blijven uitvoeren. Ik werkte thuis en had alle tijd voor het huishouden. Ik was wel weer blij om na deze 7 weken aan de slag te gaan. Het was een onzekere tijd en ik keek iedere week weer uit naar de persconferentie van premier Rutte, benieuwd naar wat hij dit keer te vertellen had. Gelukkig maakt de onzekere tijd weer langzaam plaats voor het normale leven.

Niet alleen het werkleven stond op zijn kop, dagelijkse bezigheden zoals het doen van boodschappen kost nog steeds meer tijd. Iedere dag een boodschapje halen of even snel terug de winkel in wanneer je iets bent vergeten zit er niet meer in. Plannen is nu nog belangrijker dan dat het al was. Gelukkig ben ik een controlefreak en plan ik het liefst heel de week vooruit. Dat geeft me rust en zeker betreft eten. Omdat ik niet om de hoek werk ben ik iets langer onderweg om thuis te komen. Wanneer ik een lange dag erop heb zitten en Mitchell uit stage komt, hebben wij beide geen zin meer om nog boodschappen te moeten doen. Dan eten we niet voor 21:00. Vandaar dat ik graag vooruit plan zodat ik zeker weet dat we gezond en gevarieerd blijven eten, zeker met mijn PDS achtergrond.

Digitaal boodschappenlijstje

Mitchell en ik delen via ‘Notities’ op iPhone een digitaal boodschappenlijstje. We kunnen beide in deze notitie iets opschrijven dat automatisch gesynchroniseerd wordt naar onze telefoons. In dezelfde notitie maak ik ook de weekplanning, zie onderstaande foto:

De weekplanning maak ik meestal op zondag voor het begin van de nieuwe week

Door vooruit te plannen doe je ook bewuster boodschappen. Je graait niet om je heen en gooit niet alles waar je zin in hebt in je winkelwagentje (doe nooit boodschappen wanneer je erge trek hebt want dan is het onmogelijk om het graaien tegen te gaan). Maar als je het goed doet, bespaar je dus geld en eet je veel gezonder. Werkt voor ons erg prettig!

Lasagna van pompoenbladen

Tips

Omdat we het al een tijdje op deze manier doen ontwikkel je een soort routine. Hierbij nog een aantal tips waar ik de afgelopen tijd veel aan heb gehad:

  • Kook extra zodat je dit in de vriezer kan bewaren. Ik ben bijvoorbeeld elke dinsdag vrij en kook standaard een grotere portie of een extra maaltijd. Dit vries je daarna in waardoor je altijd iets achter de hand hebt wanneer het een keer niet wilt lukken of wanneer je simpelweg gewoon geen zin hebt.
  • Spreek vooraf met elkaar af wie kookt. Wij hebben afgesproken dat wie het eerste thuis is begint met koken. Tot gevolg dat je snel en gezellig samen kunt eten.

Paella met chorizo

Inspiratie

Ik weet nog wel dat mijn moeder weleens zei: “Wat moeten we nou weer eten?” Ik denk dat meer vrouwen dit wel herkennen. Inspiratie is het begin van een goede planning, omdat je natuurlijk wel een idee moet hebben wat je op welke dag moet invullen.

Deze tip komt van mijn schoonmoeder: verzamel alle lekkere recepten die je tegenkomt. Zij heeft namelijk een multomap waarin zij gerechten bewaard die zij uitscheurt uit de Allerhande bijvoorbeeld of uitprint zodat je altijd makkelijk naar inspiratie op zoek kan gaan.

Zelf stuitte ik op het kookboek: Lekker & Simpel: 1x kopen en 5x koken. Dit boek heeft mijn leven veranderd. Waarom? 1) het zijn snelle recepten van 30 minuten ongeveer 2) het zijn (bijna) allemaal lekkere recepten 3) het is gebaseerd op verse ingrediënten 4) je hoeft er geen chefkok voor te zijn!


Ik hoop dat ik jullie door middel van deze blog heb kunnen inspireren. Goede voorbereiding is het halve werk!

img_0429

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s