Blog 133★ – mijn benauwdheid kreeg de overhand

Hi friends! Ik wil jullie vertellen wat ik vorige week heb meegemaakt. Hoe een onschuldig uurtje sporten omsloeg in een en al paniek. Gelukkig is alles goed gekomen, maar dit was zeker even schrikken. In deze vorm had ik niet eerder een allergische reactie meegemaakt.

Summerbody in progress

Al een tijdje ben ik iets fanatieker aan het sporten, goed bezig al zeg ik het zelf! Dit doe ik voornamelijk op de sportschool, soms met Mitch maar vaak ook alleen. Naast de sportschool vind ik het ook leuk om deel te nemen aan de bootcamp die mijn schoonmoeder geeft. Eén keer per week geeft mijn schoonmoeder namelijk een uurtje bootcamp buiten. Een tijdje was ik niet geweest, omdat ik vaak tot laat in de avond moest werken. En zoals je weet kan je maar op een plek tegelijk zijn, dus de bootcamp liet even op zich wachten. Dit keer was ik toevallig vrij en vond ik het te mooi weer om binnen te zitten. Ik koos er dus voor om weer een lesje mee te sporten, ik dacht dat het wel goed voor mij zou zijn om even die hartslag omhoog te brengen en een frisse neus te halen na een hele dag binnen te hebben gezeten op mijn werk. Deze les heeft zeker mijn hartslag omhoog gebracht, maar die frisse neus was ver te zoeken.

 

Mijn welbekende allergie voor gras

De bootcamp vond plaats op een voetbalveld bij ons in de buurt, niet op kunstgras maar op natuurlijk gras. Om eerlijk te zijn heb ik niet veel goede ervaringen met gras, omdat ik weet dat ik daar allergisch voor ben. Waar zal ik beginnen? Op school hebben wij meerdere keren een sportdag gehad op het grasveld waar ik te allen tijden een reactie op kreeg. Conclusie: eczeem en een verstopte neus. Vrij onschuldig eigenlijk, maar dit keer kreeg het een hele andere onverwachte wending.

 

Ik hapte naar lucht

Omdat ik meerdere slechte ervaringen heb met gras, was ik voor mijn gevoel goed voorbereid door een lange broek aan te doen en een vestje mee te nemen met lange mouwen. Bovendien heb ik op tijd mijn anti-allergie pilletje ingenomen, waardoor ik weerbaarder ben. Doordat het zo warm was trok ik al gauw mijn vestje uit. Stom van mezelf, omdat we oefeningen gingen doen op de mat waarbij mijn huid in aanraking met het gras. Ik voelde jeuk opkomen en bultjes, waardoor ik snel mijn vestje weer heb aangetrokken.

Al gauw merkte ik dat ik snel buiten adem was. Ik zocht dit niet achter mijn allergie, maar dacht dat dit te maken had met de inspanning die ik leverde. Logisch eigenlijk wanneer je intensief sport. Ik moest langer op adem komen na een oefening dan normaal en was erg naar lucht aan het happen. Gedurende de training werd het iets lastiger om adem te halen, maar alsnog kon ik het goed volhouden. Ik geef namelijk niet graag op. Tijdens de cooling down kon ik niet plat op mijn rug liggen, omdat ik dan geen lucht kreeg. Zittend probeerde ik mijn ademhaling onder controle te krijgen. Praten ging niet meer in hele zinnen, toen wist ik dat het niet de goede kant op ging. Ik voelde lichte paniek opkomen, omdat de benauwdheid niet verbeterde. Ik was in staat om mijn moeder te bellen, maar samen met een sportmaatje ben ik snel naar huis gelopen. Onderweg piepte ik met inademen en hapte ik meer naar lucht dan dat ik ademhaalde.

 

In tranen

Thuis de trap op ging lastig en toen ik eenmaal binnen was sloeg de paniek toe. Ik begon te huilen, omdat ik bang was dat ik out zou gaan doordat mijn benauwdheid de overhand nam. Gelukkig had mijn moeder direct door wat er aan de hand was en ging snel haar inhalator halen. Ik ben op de bank gaan liggen en heb samen met haar ademhalingsoefeningen gedaan. Doordat ik naar lucht hapte en in paniek was, ademde ik vrijwel alleen door mijn borst. Met haar hand op mijn buik probeerde ik door mijn buik te ademen. Mijn moeder heeft meerdere cursussen hiervoor gevolgd, omdat zij ook vaak last heeft van benauwdheid. Op deze manier krijg je de benauwdheid het snelste én het beste onder controle. Het klinkt makkelijk, maar dat is moeilijk hoor! Uiteindelijk kreeg ik het onder controle en werd mijn ademhaling rustiger en gelijkmatiger. Ook trokken de rode vlekken weg uit mijn gezicht en kreeg ik weer kleur. Ik kon weer lachen van opluchting!


 

Dit was voor mij heel erg schrikken, omdat ik nagenoeg nooit last hebt van benauwdheid. Jeuk en uitslag ben ik gewend, maar deze vorm van een allergische reactie maakte mij bang. Het gevoel dat je je eigen lichaam niet meer onder controle hebt is vreselijk. Ik heb nu geleerd hoe ik moet reageren wanneer dit gebeurd, maar vooralsnog vermijd ik gras de komende tijd even.

IMG_2493

Jullie horen snel weer van mij, een fijne avond en tot snel!

img_0429

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s