Blog 132★ – eczeem en voeding

Hi friends! Gisteren ben ik naar het Huyd Congres geweest. Dat is hét kennismakingsevenement voor alle professionals in de huidzorg. Ik heb daar veel interessante lezingen gevolgd, waaronder voeding en huidziekten, waarbij eczeem een groot onderdeel van was. De informatie die ik daar heb opgestoken wil ik graag in deze blog met jullie delen.

De lezing werd gegeven door Kris Verburgh. Hij is een Belgisch publicist, arts-onderzoeker en auteur. Hij schrijft vooral over kosmologie, de evolutietheorie, neurowetenschap en veroudering.

Om te beginnen had Dr. Verburgh 3 kwartier om iets te vertellen over voeding en acne, voeding en eczeem, voeding en psoriasis en tot slot voeding en rosacea. Vandaar dat hij niet bij ieder onderwerp lang stil kon staan en op een rap tempo door de presentatie heenging. Ik heb daarom niet alles precies kunnen noteren en nauwsluitend kunnen volgen, maar de belangrijkste punten heb ik opgeschreven! Deze informatie wil ik graag met jullie delen.

De meningen over de invloed van voeding op huidaandoeningen is enorm uiteenlopend. Dr. Verburgh is ervan overtuigd dat je met voeding veel verschil kan maken, maar de dermatoloog die ik daarna sprak op het Huyd Congres sprak deze theorie weer tegen. Ik ben van mening dat je alles eruit moet halen wat erin zit en ook al geeft voeding maar 10 of 15% verbetering, het is beter iets dan niets!

image1

Westerse en niet-westerse voeding

Omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor het immuunsysteem, oog- en hersenfunctie, hartgezondheid en de gezondheid van de huid. Omega 3 vetzuren werken onder andere anti-inflammatoir (oftewel ontsteking tegengaand). Omega 3 vetzuren zit vooral in vette vis, zoals: zalm, makreel en haring. Maar ook in chiazaad en walnoten. Omega 6 kan je daarentegen beter vermijden, dit komt voor in oliën. Bijvoorbeeld druivenpit-, zonnebloem-, soja-, rijst- en sesamolie.
In veel studies komt naar voren dat theunisbloemolie juist positieve effecten heeft op eczeem.

De westerse wereld eet in verhouding 25 keer meer omega 6 dan omega 3 vetzuren. In niet-westerse landen ligt dit veel lager. Namelijk 1:2.

Je kan ook omega 3 capsules innemen, hiervoor wordt 5,4g/d aangeraden.

 

omega-3-synofit.jpg
© Synofit

Groente moet de basis zijn

We weten allemaal dat groente gezond is. Toch eten veel gezinnen te weinig groente per dag. Dr. Verburgh zegt dat groente de basis moet zijn van de maaltijd en niet bijvoorbeeld pasta of aardappels. Je eet dus groente met aardappels en niet aardappels met groente, als je snapt wat ik bedoel 😉

Om een heel lang verhaal kort te maken, heb ik opgesomd wat je volgens deze arts-onderzoeker wel en wat je niet moet eten wanneer je last hebt van eczeem:

Wel eten

 • Blauwe bessen
 • Appels
 • Kersen
 • Broccoli (ik houd van broccoli!!!!)
 • Spinazie

Niet eten

 • Eieren
 • Granen
 • Melk
 • Pinda’s

Helpt probiotica wel of niet?

Voor degenen die niet bekend zijn met probiotica, dit is de definitie volgens darmgezondheid.nl:

Probiotica zijn zogenaamde goede bacteriën die zorgen voor een goede darmflora, wat veel belangrijk is voor de spijsvertering, stoelgang en het immuunsysteem. In de huidige maatschappij en met onze moderne leefwijze en eetgewoontes krijgen we weinig goede bacteriën binnen. Deze goede bacteriën worden probiotica genoemd.

Volgens Dr. Verburgh is probiotica zinvol mits dit op de goede manier wordt toegepast. Probiotica heeft namelijk enkele tekortkomingen:

 • Is niet altijd divers genoeg (bijv. enkel lactobaccillus-bacterie en bifidobacterie)
 • Dosis is soms te laag
 • Zijn reeds residentiële bacteriën aanwezig
 • Darm kan ‘opgegeten’ worden, dus het is belangrijk om veel vezels te eten wanneer je dit gebruikt.

Hij geeft als advies om synbiotica te nemen –> probiotica + vezels

Mijn ervaring met probiotica

Nu snap ik waarom ik niet goed reageert heb op de probiotica die ik in het verleden heb genomen. In mijn lichaam zaten waarschijnlijk te veel bacteriën waardoor de probiotica te veel was en mijn eczeem daardoor heftiger werd. Je moet eerst het onkruid wieden (de bacteriën verminderen) waarna je kan herzaaien (probiotica toedienen). Dr. Verburgh had allerlei manieren hoe je dit kon doen, maar dat kon ik helaas niet bijhouden. Wanneer je hier hier erg geïnteresseerd in bent en misschien meer wilt horen over zijn theorieën, kan je in dat geval beter een van zijn boeken aanschaffen. Ik hoorde dat hij er heel veel heeft geschreven, dus daar ben je nog wel even zoet mee! 🙂


 

IMG_3470.jpeg

Deze blog bevat heel veel theorie, ik denk dat je al snel een flashback kreeg naar school haha. Ik hoop dat het alsnog een beetje interessant was om te lezen!
Via deze blog wilde ik gewoonweg graag deze kennis met jullie delen, omdat mijn doel al behaald is wanneer dit voor een van jullie een uitkomst zou kunnen bieden. Ik hoor het graag wanneer je hiermee aan de slag gaat of misschien al mee bezig was! Ik kijk uit naar jullie verhalen/ervaringen.

Nog een fijne zondag!

 

img_0429

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s