Blog 122★ – lactose-intolerantie?

Hi friends! Ik heb weer wat, dat is bij mij niks nieuws. Ik leg dit uitgebreid uit in mijn nieuwe blog en wellicht kan jij mij verder helpen!

Wanneer wij erachter kwamen dat ik coeliakie had, heb ik mij direct ook laten testen door middel van bloedonderzoek voor een lactose-intolerantie. Bij veel mensen met coeliakie komt namelijk ook een lactose-intolerantie voor. Dat betekent je nog minder mag eten, wat een hel! :O Maar bij mij kwam het bloedonderzoek negatief terug, ik hoefde yoghurt dus niet te laten staan.

Lactose en eczeem

De periode dat mijn eczeem heftiger was, dacht ik te merken dat het eten van kwark en yoghurt en het drinken van melk in mijn latte macchiato, het eczeem deed verergeren. Ik ben toen overgestapt op het drinken van cappuccino, ik wilde de hoeveelheid koffie en melk beter compenseren. Niet lang daarna ben ik overgestapt op soja- melk en yoghurt, omdat ik wilde uitsluiten dat lactose een trigger zou zijn voor mijn eczeem. Voornamelijk mijn moeder had ook een sterk voorgevoel dat lactose een negatieve invloed op mij had.

Facetune_27-08-2018-13-15-39.jpg
Een latte macchiato met soja melk! Héérlijk… Soja schuimt veel beter dan normale melk, een tip van mij!
Is soja gezond?

Bij de Albert Heijn kan je tegenwoordig zien (misschien was dat het er al maar deed ik nooit boodschappen) hoeveel suiker er in een product zit. Bij Optimel yoghurt staat bijvoorbeeld laag in suikers en bij soja van Alpro staat middelmatig hoog in suikers. Maar hoe gezond is soja? Daar zijn ook de meningen over verdeeld.

Hoe het nu gaat

Mijn havermout ontbijt combineer ik met amandelmelk om mijn soja inname te beperken. Mijn latte macchiato drink ik overigens wel met soja melk, omdat ik dit zelfs lekkerder vind dan met normale melk. Ik ben sinds kort eigenlijk weer magere yoghurt en Optimel yoghurt gaan eten, maar volgens mij komen mijn klachten terug. Ik merk dat ik iets meer jeuk krijg (of komt dat door de omslag van het weer?) en dat ik weleens last heb van mijn buik. Daarnaast val ik een beetje terug in mijn oude ritme dat ik weer vaker naar het toilet ga. Komt dit door de lactose of is het toeval…….? 

Het vervolg

Ik denk dat ik mij nogmaals laat testen op lactose-intolerantie, dus ik neem binnenkort even contact op met de huisarts.

Misschien weten jullie dit, ik ben namelijk nog niet op onderzoek uitgegaan, is dit het beste meetbaar via een bloedonderzoek of zijn er betere/meerdere manieren? Als jij misschien ook lactose-intolerant bent, welke klachten had jij? Ik ben erg benieuwd naar jullie verhalen.

img_0429

 

Een gedachte over “Blog 122★ – lactose-intolerantie?

  1. Pingback: Blog 138★ – weer op een nieuw dieet – LikeLouise

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s