Blog 80★ – geluk bij een ongeluk

Vandaag, 13 juni 2017, had ik mijn tweede afspraak bij de Maag- Darm- en Leverarts in het Reinier de Graaf in Voorburg.

Een korte samenvatting om jullie geheugen even op te frissen:

In februari 2016 heb ik het labeltje coeliakie gekregen door middel van een bloedonderzoek bij de huisarts. Hierna heb ik mijn leefstijl aangepast en ben ik glutenvrij gaan eten. Na ongeveer een jaar glutenvrij te hebben gegeten (op eigen houtje maar wat gedaan), wilde ik weten of ik wel gezond at. Ik heb een afspraak gemaakt bij een diëtiste die gespecialiseerd is in coeliakie. Zij vroeg aan mij wanneer en bij wie ik mijn endoscopie heb ondergaan. Ik keek haar vragend aan en zei: ”Endoscopie, moest dat dan?” Daarna is het balletje gaan rollen en heeft zij mij aangeraden om alsnog contact op te nemen met een Maag- Darm- en Leverarts, omdat alleen door een darmonderzoek de diagnose coeliakie voor 100% vastgesteld kan worden en om uit te sluiten dat er geen andere factoren ten grondslag liggen. Ik heb mijn huisarts om een verwijsbrief gevraagd en ik kon al gauw terecht.

Voorburg
Reinier de Graaf in Voorburg ook wel Diaconessenhuis. Kleinschalig ziekenhuis, voor een ziekenhuis hangt er een fijne sfeer.

Mijn huisarts heeft mij na de uitslag van het bloedonderzoek in 2016 fout geïnformeerd en had mij direct door moeten sturen. Dit is niet gebeurd, dus een mis geschoten kans! (Coeliakie is een nogal onduidelijk en nieuw ziektebeeld, veel huisartsen weten hier niet veel vanaf). Om de darmen goed te kunnen onderzoeken, hierbij kijken ze naar de reactie van de darmen op gluten, zou ik weer 6 weken lang gluten moeten gaan eten. De keus was snel gemaakt, dat is geen optie. Ik heb geen zin om mij 6 weken lang ziek zwak en misselijk te voelen, dat is immers slecht voor mijn gezondheid.

”Ik heb geen zin om mij 6 weken lang ziek zwak en misselijk te voelen, dat is immers slecht voor mijn gezondheid.”

Bij de eerste afspraak in het Reinier de Graaf hebben wij de situatie besproken van de afgelopen tijd en bloed geprikt op bepaalde waarden. Omdat ik de bloeduitslag van februari 2016 niet bij mij had, kon de arts geen uitspraken doen over de betrouwbaarheid van de test. Die zou ik de volgende keer mee nemen en daarnaast zouden wij de uitslag bespreken van het recente bloedonderzoek.

Dan komen we bij vandaag! Voor jullie gisteren.

Alle uitslagen van het recente bloedonderzoek waren goed, gelukkig! Mijn vitamine B12 was erg hoog, dat komt omdat ik die week mijn injectie had gekregen. Fijn dat het naast het veroorzaken van pukkels, ook iets goeds doet in mijn lichaam. Toen kwamen we bij het belangrijkste gedeelte, de beoordeling van mijn test vorig jaar. Ze werd erg blij, omdat de test goed was uitgevoerd. Om het verhaal kort te maken: ik had zéér verhoogde waarden, dat betekent dat er gesteld mag worden dat ik coeliakie heb. Ze zei dat het darmonderzoek 100% zekerheid zou geven en dit onderzoek 97%. Ik ben daar tevreden mee!

Er verandert nu niets voor mij. Mijn levenslange glutenvrije dieet blijft staan, maar ik heb nu wel een geruster gevoel dat ik het niet voor niks doe. Ik moet nu ieder jaar op controle om mijn waarden te controleren, deze arts ga ik dus nog heel erg lang zien! Daarnaast kom ik ook in aanmerking voor vergoedingen etc.

We gaan dus gewoon zo verder en we leren er steeds iets bij!

img_0066

 

Een gedachte over “Blog 80★ – geluk bij een ongeluk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s