Blog 77★ – val ik af als ik glutenvrij eet?

‘Glutenvrij dieet zonder medische indicatie mogelijk slecht voor je gezondheid’ aldus NU.nl | ”Slecht voor je gezondheid? Het glutenvrije dieet is toch een healthy lifestyle?

Ik heb vaker de vraag gekregen of ik ben afgevallen sinds ik geen gluten meer eet (dat is nu iets langer als een jaar). Deze vraag ga ik vandaag beantwoorden.

Als je weleens de etiketten van voedingsmiddelen leest, kom je erachter dat je bijna niet kan ontkomen aan gluten. Ik moet hiervoor héél veel laten staan. Koekjes, cakejes, croissantjes, vele soorten chips, nootjes, ga zo maar door! Je kan je wel voorstellen dat dit veel calorieën scheelt en ik hierdoor ‘gezonder’ ben gaan eten. Er komen steeds meer glutenvrije producten op de markt, wat heel erg fijn is. Echter worden aan de glutenvrije koekjes, brownies, stroopwafels, andere stoffen toegevoegd om de gluten te vervangen. Dit zijn niet altijd de meest gezonde stoffen, zoals suikers. Om die reden probeer ik vooral dingen te eten die van oorsprong glutenvrij zijn, voornamelijk groente en fruit. Het eten van meer groente en fruit is natuurlijk super gezond, dus het kan zijn dat ik hierdoor een kilootje ben kwijtgeraakt (ik at voor mijn dieet al veel groente en fruit). Alleen ik houd persoonlijk toch wel van een koekje en een bakje chips ’s avonds bij de film, ik ben een echte ‘gezelligheids-eter’. Dat compenseert weer een hoop!

Mijn conclusie is: je zou kunnen afvallen van een glutenvrij dieet als je meer groente en fruit eet, maaltijden vers klaarmaakt in plaats van uit pakjes en als je de glutenvrije variant laat staan.

MAAR! Als je een glutenvrij dieet volgt, moet je extra goed op je voeding letten. Natuurlijk moet je op je voeding letten, want je moet zorgen dat je geen gluten eet? Klopt, maar ik bedoel hiermee dat je andere belangrijke voedingsstoffen kan mislopen, zoals vezels. Dat is ongezond! Doordat ik minder brood at, kreeg mijn lichaam veel minder vezels binnen. Daarop ging mijn lichaam reageren. Dat betekent dus dat je vezels uit andere voeding moet halen, omdat je lichaam vezels nodig hebt. Denk hierbij aan aardappelen, noten en peulvruchten. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor vezels, ook voor veel meer belangrijke voedingsstoffen.

IMG_1076

De glutenvrije hype is een echt Westers iets. Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de invloed van gluten bij het ontstaan van hartziekten. Uit de resultaten is gebleken dat het eten van gluten de kans op hartziekten niet vergroot. Het vermijden van gluten voor een verminderde consumptie van granen, brengt wel risico’s met zich mee.

Zij vinden dat glutenvrije diëten onder mensen die geen Coeliakie hebben sterk zou moeten worden afgeraden. Hier ben ik het 100% mee eens!

Kies dus niet voor een glutenvrij dieet, omdat je wilt afvallen of omdat het tegenwoordig een hype is. Er zijn genoeg andere manieren om op een gezonde(re) manier kilo’s kwijt te raken!

Heb je dit nieuws gemist? Klik hier voor het artikel gepubliceerd door NU.nl:

http://www.nu.nl/eten-en-drinken/4664568/glutenvrij-dieet-zonder-medische-indicatie-mogelijk-slecht-gezondheid.html

img_0066

Een gedachte over “Blog 77★ – val ik af als ik glutenvrij eet?

  1. Oudmaarnietversleten

    Zelfs 2X gelezen in de krant deze week. Diabetisch type 2 ligt ook op de loer. Zelf eet ik g.v en kwam in een mum van tijd 8 kilo aan terwijl ik niks snoep maar door het herstel van de darmen wat alleen maar een goed teken is. Inmiddels bijna weer op het oude gewicht

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s