Blog 74★ – mijn gesprek bij de diëtiste

Vorige week ben ik op gesprek geweest bij Margreet Timmer, diëtiste gespecialiseerd in Coeliakie bij volwassenen. Ik wilde weten of ik gezond eet op dit moment. Daar bedoel ik mee of ik door mijn dieet genoeg voedingsstoffen binnenkrijg en geen belangrijke vitamines en mineralen mis.

Ik eet nu precies een jaar glutenvrij en heb tot nu toe alles op eigen houtje gedaan (naja samen met mijn moeder). Wij zijn zelf opzoek gegaan naar glutenvrije producten en struinde het internet hele af naar glutenvrije recepten.

Omdat ik voor mijn gevoel maar beperkte keus heb voor ontbijt en lunch, wilde ik praten met iemand die meer kennis heeft over voeding dan ik. En dan specifiek over dit onderwerp. Via de Nederlandse Coeliakie Verenging ben ik terecht gekomen bij Vie Diëtisten in Rijswijk. Margreet Timmer werd aan mij toegewezen, omdat zij gespecialiseerd is in Coeliakie bij volwassenen.

Margreet vind dat ik een gezond voedingspatroon heb, maar ik mag meer letten op de inname van calcium (zuivel) en brood met jodiumzout.

Wat zij schokkend vond was dat ik vorig jaar geen endoscopie heb gehad van mijn darmen. Alleen op deze manier kan je 100% vaststellen dat het gaat om coeliakie en geen andere oorzaken ten grondslag liggen. Toen ik in februari 2016 de uitslag binnenkreeg van het bloedonderzoek, waaruit bleek dat de waardes flink verhoogd waren, had ik direct een afspraak moeten maken bij een Maag-Darm-Leverarts. ”Waar doe je het anders voor?” Volgens Margreet. Ik merk zeker dat ik baat heb bij het glutenvrije dieet, waardoor de diagnose makkelijker te stellen is. Als ik nu alsnog kies voor een endoscopie, moet ik weer gluten gaan eten. Dit is een belangrijke en lastige overweging die ik moet maken.

aecd5017b75dfa26ee3ccb0d162ae0dd.jpg

Bovendien vond Margreet het belangrijk dat ik ieder jaar ga bloed prikken om alles in de gaten te houden. Een glutenvrij dieet is niet niks! Doordat je bepaalde voeding niet mag nemen, mis je sneller belangrijke voedingsstoffen waar je later last van kunt krijgen. Dat is ongezond!

De planning is dat ik volgende week langs de huisarts ga om dit verhaal te vertellen en een verwijsbrief te vragen voor het ziekenhuis. Dan ga ik een gesprek aan met een MDL-arts en wacht ik af wat hij mij adviseert.

Ik houd jullie op de hoogte!

img_0066

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s