Blog 73★ – intolerantie of allergie?

Hi guys! Daar ben ik eindelijk weer! It is time for some changes.

Ik had het druk met school én werk én vloggen én mezelf en ga zo maar door. Sorry daarvoor! Ik had daarnaast niks nieuws meegemaakt waar ik een blog van kon maken, dus dat brengt me gelijk tot het volgende. Ik ga gewoon door met bloggen. NATUURLIJK! Maar ik breid mijn onderwerp uit. Daar bedoel ik mee dat mijn allergieën mijn ‘hoofdonderwerp’ zal blijven, maar dat ik daarnaast ook ga bloggen over alles wat met gezondheid en verzorging te maken heeft. Denk daarbij aan (glutenvrij)eten, rewiews van restaurants, nieuwe mals-up, de nieuwste trends op het gebied van (huid)verzorging. Jullie gaan het allemaal meemaken! Het zou natuurlijk fantastisch zijn als jullie er nog iets van leren. Ik heb ook geen vaste dagen waarop ik üpload, maar je kan ervan uitgaan dat dit regelmatig gebeurt. Dat gezegd te hebben, ga ik door met het volgende onderwerp.

IMG_0073.JPG

Ik eet nu ongeveer een jaar glutenvrij. Kort gezegd: dat doet me goed. Ik heb meer energie, mijn eczeem is over het algemeen minder (heb mijn ups en downs), ik heb minder last van hooikoorts (even afkloppen……..) en minder last van mijn allergie voor dieren. Ik kan dus beter functioneren. Ik geloof dat dit te maken heeft met mijn glutenvrije dieet. Maar dan krijg ik de vraag, misschien heb jij die vraag zelf ook: “Heb jij een allergie of een intolerantie?” Dat ga ik je uitleggen.

Ik heb een allergie voor gluten. Sommige zeggen dat een allergie voor gluten niet bestaat en dat daar een andere naam voor is, maar er zijn in ieder geval twee soorten. Gluten tasten mijn darmen aan. Specifiek is dat mijn darmflora. Dit kan ook op latere leeftijd ontstaan! Als ik door zou gaan met het eten van gluten, zou het volgende kunnen gebeuren:

 • Verminderde vruchtbaarheid
 • Miskramen
 • Botontkalking
 • Neurologische problemen
 • (Darm)kanker

Dit zijn hele heftige gevolgen, maar dit zou in theorie kunnen ontstaan.

img_0071

Je spreekt van een intolerantie als gluten je darmen niet aantasten, maar wanneer jij niet goed reageert op gluten en beter zonder kan. Het kan zijn dat na een lange tijd van het niet eten van gluten, dat je er overheen kan groeien. Bij een allergie voor gluten is dat niet mogelijk.

Ik hoop dat het voor jullie nu iets beter te begrijpen is. Ik blijf dus levenslang mijn glutenvrije dieet volgen. Dat is geen probleem, want alles smaakt zo lekker. Hmmmmmmm, NOT.

img_0066

4 gedachten over “Blog 73★ – intolerantie of allergie?

 1. Oudmaarnietversleten

  Het is net andersom een voedselintolerantie is juist een niet allergische voedselovervoeligheid. Bij mij zijn mijn darmen bijna glad geweest en als je geen gluten eet hersteld de darm weer. Bij allergie ben je misschien allergisch voor tarwe maar dat wil dan weer niet zeggen dat je glutenintolerant bent.

  Like

   1. Oudmaarnietversleten

    Ben je wel naar een maag darm leverspecialist geweest voor een biopt? Dat is de enige manier om te zeggen of je coeliakie hebt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s