Blog 58★ – verborgen gluten

Hoi iedereen! Leuk je weer te zien op mijn website. Vandaag heb ik een klein zelftestje om te zien hoe het staat met je glutenvrije kennis. Dit zijn vragen over waar gluten wel en niet in verstopt zitten. Dit testje, en nog meer testen over coeliakie en gluten, kun je doen op www.glutenvrij.nl. Mits je lid bent. Succes!

Hier volgen een aantal vragen waarbij je met waar of niet waar kunt antwoorden. Ik ben benieuwd hoe jullie scoren! De antwoorden volgen erna.

WAAR of NIET WAAR?

  1. Rundvlees is glutenvrij als het maar ongepaneerd en ongekruid is.
  2. Sommige mensen met coeliakie die niet erg gevoelig zijn voor gluten kunnen de graansoort spelt gebruiken om een gezond en vitaminerijk brood te bakken.
  3. Bouillonblokjes kun je niet gebruiken als je een glutenvrij dieet volgt.
  4. Biologisch geteelde haver is geschikt voor mensen met een glutenvrij dieet.
  5. Alle mosterdsoorten bevatten een bepaalde hoeveelheid gluten.
  6. Thee en koffie zijn glutenvrij.

 

YouCanDoIt2 - Edited (1).jpg.png

1 Niet waar. Of het nu rund-, varkensvlees of kip is, als je vlees bij de slager koopt, is het belangrijk om te weten of de slager een schone snijmachine gebruikt en schone messen. Bij de supermarkt raden wij aan om voorverpakt vlees te kopen, i.v.m. een kleinere kans op besmetting met gluten.
Bij samengestelde vleessoorten zoals worst wordt soms tarwe als bindmiddel gebruikt. Ook wordt er steeds meer vlees ‘geplakt’. Het lijkt dan op een stukje kipfilet of een biefstukje maar het is aan elkaar geplakt, soms met gluten. Om verborgen gluten op te sporen is het erg belangrijk om altijd goed etiketten te lezen.
Punt van aandacht zijn ook ziekenhuizen en verpleegtehuizen waar regelmatig met geplakt vlees wordt gewerkt.

2 Niet waar. Spelt wordt ook wel gezien als de voorloper van tarwe zoals we dat nu kennen. Het is net als tarwe, rogge, gerst en kamut een glutenbevattende graansoort. Spelt moet dus vermeden worden binnen een glutenvrij dieet.

3 Niet waarHet verschilt per bouillonblokje of dit glutenvrij is. Tarwe wordt vaak als bindmiddel gebruikt bij bouillonblokjes, maar niet altijd. Etiketlezen is hierbij erg belangrijk. Als er geen glutenbevattende granen vermeld zijn op het etiket, kun je bouillonblokjes dus wel gebruiken.
4 Niet waar. Haver is van nature glutenvrij, maar tijdens de teelt, de oogst, het transport en de verwerking komt haver in aanraking met tarwe, gerst en rogge, biologisch of niet. Daarom past alleen gecertificeerd glutenvrije haver binnen een glutenvrij dieet. Op de verpakking van deze haver staat het ‘glutenvrij’ logo. Omdat glutenvrije haver veel voedingsstoffen bevat, is het goed om te eten in een glutenvrij dieet. Een heel klein gedeelte van de mensen met coeliakie kan niet tegen glutenvrije haver.
Niet waar. In principe is mosterd glutenvrij, maar door besmetting tijdens de productie zijn er soorten mosterd waar gluten in voorkomt. Deze zijn niet geschikt voor mensen met een glutenvrij dieet. Per soort/merk mosterd is het belangrijk om uit te zoeken of de mosterd glutenvrij is door goed het etiket te lezen. Een gespecialiseerde diëtist kan je hierbij advies geven. Fabrikanten zijn verplicht om op voorverpakte voedingsmiddelen de glutenbevattende granen te vermelden, ook al zit er maar een kleine hoeveelheid in.

6 Niet waar. Echte koffie bevat geen gluten, maar voorbeeld granen-koffie van een aantal reform merken wel. En voor thee geldt hetzelfde. Echte thee zonder smaakje is glutenvrij, maar in sommige kruidenmelanges (die wel of niet aan echte thee zijn toegevoegd) zit gerstemout. Dat bevat wel gluten.

Bij de diëtiste van de NCV of de diëtisten van het NCV netwerk kunt u te weten komen om welke merken het gaat (die veranderen namelijk regelmatig zodat we zie hier niet kunnen opnemen).
Hoeveel hadden jullie er goed? Ik maar 1! 

♥ Liefs, Louise

Bron: https://www.glutenvrij.nl/kenniscentrum_leden/digitale_zelftest/digitest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s