Blog 17★ – zonnebrand

IMG_2133

Hi allemaal! De zomer is nabij en daarom is het belangrijk om je goed in te smeren in de zon om verbranding te voorkomen. Ik heb zelf een gevoelige huid en verbrand snel. Mijn eczeem huid heeft in de zon extra aandacht nodig. Ik gebruik ten alle tijden SPF 30 (op dit moment factor 50, omdat ik mijn sproeten heb weg laten laseren in mijn gezicht). Maar wat betekent eigenlijk SPF? En hoe vaak moet je smeren op een dag? Dat zijn vragen waar ik ook antwoord op wilde, dus lees zeker verder als je interesse is gewekt!

Zoals veel van jullie weten volg ik de opleiding Huidtherapie aan de Haagse Hogeschool in Den Haag. De naam Huidtherapie verklapt het eigenlijk al: een huidtherapeut is een paramedische specialist in het behandelen van de gezonde, zieke of beschadigde huid. Niet zo gek dat ik voor deze opleiding heb gekozen, omdat ik zelf ook veel aandacht besteed aan mijn huid. Wij, als toekomstige huidtherapeuten, leren als geen ander dat het enorm belangrijk is om je in te smeren tegen de zon. Om bijvoorbeeld vroegtijdige veroudering van de huid en huidkanker te voorkomen.

Om je huid goed te beschermen tegen overmatige blootstelling aan zonlicht is het belangrijk om je goed in te smeren met een SPF die bij jouw huidtype past. Waarvoor dient een SPF eigenlijk in een zonnebrandproduct? De SPF staat voor Sun Protection Factor en beschermt de huid tegen UVA en UVB straling van de zon.

IMG_2039.jpgUVA stralen (A van ageing en allergie): deze stralen zijn het hele jaar aanwezig en maken 95% uit van de UV-stralen die het hele aardoppervlak bereiken. Ze kunnen heel diep in de huid dringen. Op lange termijn kan dat leiden tot:

  1. Fotoveroudering, dit leidt tot verslapping en verminderde stevigheid van de huid en de vorming van rimpels.
  2. Zonne-intoleranties, veelal zonneallergieën genoemd (roodheid en jeuk)
  3. Pigmentstoornissen (zwangerschapsmasker, bruine vlekjes)
  4. De ontwikkeling van huidkanker.

UVB stralen (B van bruinen en burning): deze stralen vormen 5% van de UV-stralen die de aarde bereiken. Ze worden tegengehouden door wolken en glas, en kunnen in de opperhuid dringen. Ze zijn verantwoordelijk voor het bruin worden, maar ook voor verbranding, voor allergische reacties en huidkanker.

Huidkanker komt steeds meer voor. Dit geldt voor alle vormen van huidkanker. In de periode 1989-2015 bedroeg de toename in incidentie van melanoom van de huid gemiddeld bijna 5 procent per jaar (mannen 6%, vrouwen 4%). Er zijn nog geen aanwijzingen dat deze stijging afneemt. Het is daarom waarschijnlijk dat de incidentie van melanomen de komende jaren verder zal toenemen. (IKNL, 2016)

Omdat huidkanker steeds meer voorkomt, hebben een aantal klasgenoten van mij onderzoek gedaan naar het smeergedrag van zonnebrand onder de Nederlandse bevolking. Omdat er nog geen officiële richtlijn specifiek gericht op het juiste smeergedrag van zonnebrand is, hebben zij zelf een richtlijn hiervoor samengesteld op basis van informatie uit wetenschappelijke bronnen:zonnetje

  • Smeer uzelf in minstens 30 minuten voordat u zich blootstelt aan de zon.
    Een zonnebrandproduct moet in de huid trekken om daadwerkelijk werking te bieden. Hiervoor is minstens 30 minuten tijd nodig.Gebruik de juiste hoeveelheid zonnebrand.
    Een volwassene moet ongeveer 6 theelepels (35 ml) zonnebrand gebruiken voor het hele lichaam. Bescherm gevoelige plekken zoals de neus, oren, lippen en nek extra goed.
  • Smeer uzelf na de eerste keer insmeren, om de 2 uur opnieuw in.
    Onder invloed van transpiratie, wrijving (afdrogen), contact met kleding, water, zand en ook door UV-straling vermindert de bescherming snel, zodat het middel bij voorkeur om de twee uur moet worden aangebracht.
  • Smeer uzelf elke dag in wanneer u naar buiten gaat.
    De huid moet bij voorkeur altijd beschermt worden, niet alleen tijdens vakanties, een dagje strand of een bezoek aan het zwembad. Reflecterende oppervlakken zoals sneeuw en zand kunnen tot circa 85% van de UV-straling weerkaatsen, zodat men ook in de schaduw onder een parasol kan verbranden.

Dit keer een wat informatievere blog! Hopelijk heb je er iets van opgestoken en let je voortaan (als je dat nog niet deed) beter op in de zon. Geniet daarentegen wel optimaal van het zonnetje zolang die er is, want vitamine D3 hebben we allemaal nodig!

♥ Liefs, Louise

Een gedachte over “Blog 17★ – zonnebrand

  1. Pingback: Blog 37★ – laat de zon maar schijnen – LikeLouise

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s